Loading...

Proeven van Antwerpen

Zaterdagochtend 11 uur, het is druk op de Meir. Tijdens de ‘Solden’ komen de mensen massaal de winkelstraten van Antwerpen afstruinen. Ik ben op weg naar de Grote Markt voor een culinaire wandeling.20160116-IMG_3734

Onderweg, naast het Paleis de Meir staat een rode kampeerwagen van ‘Soeprème’, voor soep met een heldhaftig verhaal. Sander Claes en Tijs Callaerts hebben een oude caravan omgebouwd tot mobiele soepbar en rijden hiermee door de regio om hun verse soepen aan de man te brengen Tijs verhaalt: “Soeprème is ontstaan uit de wedstrijdformule van Starup@campus (een Belgisch TV-programma voor jonge starters) en was één van de winnaars. We creëren een lekkere soep die in ons beeld van een specifieke held past en wisselen steeds onze helden en daarmee onze soepen.”

Vandaag geen speciale soep voor een held, maar wel een heerlijke tomatensoep, die gretig aftrek vindt. Later lees ik op Facebook dat ook Sven De Ridder (een Vlaamse acteur bij het echt Antwaarps teater) van de verse tomatensoep heeft genoten en de held is voor de soep van de komende week.

20160108-IMG_3651

Begin van de middag start mijn ‘smikkel-smakkel toer’ op de Grote Markt onder leiding van Bea, een zeer ervaren Belgische stadsgids. Na een korte introductie over Antwerpen, de Brabo legende en de bekende “Antwerpse handjes”-koekjes, mag ik proeven van de chocoladelekkernijen. Bea gaat binnen bij Elisa pralinés en komt naar buiten met een proefzakje. Hierin zit een Antwerps chocoladehandje gevuld met Elixer d’ Anvers, een ‘Vlaamse neus’(een coberdon, kegelvormig snoepje met harde buitenkant en gelatine van framboos aroma binnenin) en een witte chocolade diamant. Via allerlei straatjes, met opvallend veel straatnamen vernoemd naar voedsel (Suikerrui, Kaasstraat, etc), komen we bij het gildehuis van de vleeshouwers. Dit is tegenwoordig het Museum Vleeshuis voor oude muziek.

Bea gaat binnen bij de vlakbij gelegen slagerij Buysse en komt terug met een schaal warme Antwerpse worstenbroodjes. Volgens de traditie worden worstenbroodjes gratis uitgedeeld in de cafés op de eerste maandag na Driekoningen. Volgens overlevering is dit gebruik ontstaan doordat vroeger de arme schippers na de feestdagen al hun geld hadden verbrast en niets meer te eten hadden voordat ze weer aan boord moesten gaan. Slagers en bakkers hadden restanten over van de feestdagen, maakten hier worstenbroden van en deelden deze uit aan de arme schippers. Er volgen nog een aantal proeverijen zoals van de ‘Rogge-verdomme’ (de Nederlander Pieter Pot deelde brood uit aan de armen en verdoemden), een glaasje ‘Elixer d’ Anvers’ bij de Vagant (het oudste jenevercafé van Antwerpen) en van de specialiteit ‘Filet d’ Anvers’ (worst van rundvlees, gerookt op eikenbladen en gepekeld).

Voor het dessert wordt afgesloten bij ‘The Chocolate Line’ in het Paleis de Meir, van de

shock-o-latier Dominique Persoone. Bij de entree valt mijn oog direct op het chocolade kunstwerk. Een borstbeeld van Napoleon, die volgens zijn assistent ook wel van een kopje chocolade hield toen hij het Paleis de Meir bewoonde.

De creatieve Dominique, van oorsprong kok, bedacht onder meer een chocoladesnuiftoestel voor het verjaardagsfeestje van The Rolling Stones om de cacao-kruidenmix in beide neusholten te katapulteren. Ook de beroemdste hoedenontwerper ter wereld, Stephen Jones, vroeg Dominique om voor hem een hoedencollectie van chocolade te ontwerpen.

Wist je trouwens dat professionele chocoladeproevers een stukje chocolade eerst in de handen op lichaamstemperatuur brengen en het dan op de tong laten smelten met gesloten lippen, terwijl ze een beetje lucht door de neus inademen. Zo bepalen ze de kwaliteit van chocolade. Ook ik mag hier proeven: ‘een bonbon de Brasil’ van witte chocolade-ganache met koriander, chilipeper, cachacarum en een gelei van limoen. Daarna krijg ik nog een ‘Miss Piggy’: melkchocolade met amandelpraliné en een krokantje van gerookt spek en quinoa. Deze laatste kon mij minder bekoren, maar gelukkig, smaken verschillen en heb ik genoten van al het heerlijks!

De middag wordt afgesloten bij café Appelmans voor een ‘bolleke Koninck’, een echt Belgisch glas bier

 

Hoe kom je er?

In twee uur rijdt een trein van de NS van Amsterdam naar Antwerpen.

Met de Thalys ben je er zelfs binnen een uur.

Per auto kun je er natuurlijk ook komen. Antwerpen heeft goede toegankelijke parkeergarages.

Voor meer informatie: www.visitantwerpen.be of www.toerismevlaanderen.nl

 

 

By |2018-11-01T08:13:56+00:00april 2nd, 2016|Niet gecategoriseerd|0 Comments

Leave A Comment